Inzameling oude GSM’s tot 23 maart 2022

Onze school doet mee aan het project “Don’t miss the call” van Proximus. Zij zamelen oude gsm’s in om deze te recycleren of om ze een tweede leven te geven op de tweedehandsmarkt.

Als school krijgen wij in ruil voor de ingezamelde gsm’s, nieuwe tablets en laptops die onze leerlingen op school kunnen gebruiken. Dus hoe meer we inzamelen, hoe groter de beloning voor onze leerlingen.

We geven je hier graag 3 redenen mee waarom het goed is je gsm mee te geven voor recyclage:

1. Je doet er onze planeet een plezier mee: je oude gsm bevat heel wat waardevolle grondstoffen zoals goud, zilver en koper. In plaats van deze steeds weer opnieuw uit de natuurlijke voorraden te halen door mijnbouw kunnen ze zeer efficiënt worden teruggewonnen uit oude toestellen. Dit noemt men “Urban Mining”. Door je oude gsm binnen te brengen voor recyclage help je mee om 25 miljoen liter water te besparen, 316 ton minder CO₂ uit te stoten en meer dan 12.000 ton minder giftig afval te produceren. Je helpt bovendien mee aan het bestrijden van ontbossing, bodem- en watervervuiling.

2. Je doet er iemand anders een plezier mee: als we onze oude gsm vervangen door een nieuw toestel is het oude toestel vaak nog in heel goede staat. Toestellen die nog perfect werken worden grondig nagekeken, de data van de vorige gebruikers worden verwijderd en de gsm’s worden op de tweedehandsmarkt verkocht.

3. Je doet er jezelf een plezier mee: het is wetenschappelijk bewezen… overvolle lades en kasten creëren stress en onrust. Door je oude spullen op te ruimen geef je jezelf een opgeruimd hoofd en geef je een boost aan je veerkracht. Als je dan weet dat je met je oude spullen andere mensen of onze natuur een handje helpt kan het helemaal niet meer stuk.

Dus heb je nog ergens in huis een oude gsm liggen die niet meer gebruikt wordt, aarzel dan niet en geef hem mee naar onze school. We hebben tot 23 maart 2022 om zoveel mogelijk gsm’s in te zamelen, alle beetjes helpen. Let op het gaat enkel om de gsm-toestellen zelf die ingezameld worden.

Geef de oude gsm’s aan een leerkracht, steek er eventueel een briefje bij dat deze voor de recyclage zijn en zij zorgen dat deze in de desbetreffende box terecht komen.

Alvast bedankt

Team BuSO Oosterlo